Men wist in 1993 al dat FIV NIET besmettelijk is na castratie!

Officieel , Feline Immunodeficiency Virus = FIV

Kattenaids is een relatief nieuw ontdekte ziekte die misschien wel al langer voorkwam maar pas in 1986 in Californië werd ontdekt. Rond die tijd kreeg een nieuwe ontdekte ziekte bij de mens de naam Aids en helaas is deze naam ook aan deze nieuwe ziekte bij katten gegeven.

Kattenaids en mensen aids zijn geheel verschillende virus ziektes , de mens kan de kat niet besmetten en de kat kan noch de mens , noch enig ander diersoort , besmetten.

De enige overeenkomsten die beide ziektes hebben , is het verloop ervan en het feit dat de besmetting via het bloed gaat.

Het wordt dus niet verspreid via voedsel , waterbakken , knuffelen of spelen. En ook niet via de kattenbak !!

Het virus zit weliswaar ook in het speeksel maar kan zich niet via de bek en maag verspreiden , het heeft echt een bloedbaan nodig om te infecteren.   Een diepe penetrerende bijtwond dus !!!

En als een geïnfecteerde kat een slecht gebit heeft - wat meestal wat bloederig is - is een besmetting via een diepe penetrerende bijtwond , onvermijdelijk.

Als besmette katten niet vechten met andere katten , en dat vechtgedrag verdwijnt eigenlijk altijd na castratie , kunnen ze gewoon met andere katten samenleven.

Er is dus geen enkele reden om een FIV positieve kat te isoleren van andere eigen katten in uw huishouden laat staan ze te euthanaseren.

Deze zienswijze wordt benadrukt door alle dierenartsen wereldwijd die zich al vele jaren met wetenschappelijk onderzoek bij FIV positieve katten bezighouden. De experts dus en dit wordt gedeeld door de ervaringen van opvangen , ook wereldwijd , die zich gespecialiseerd hebben in het opvangen - en vaak herplaatsen - van FIV positieve katten.